top of page

Tre tips på hur du undviker hål i tänderna

Uppdaterat: 19 nov. 2022

Här nedan får du TRE tips på hur du kan ta hand om dina tänder och undvika hål i tänderna


Här är tre tips på hur du undviker hål i tänderna
Så undviker du hål i tänderna

Karies är en av världens vanligaste sjukdomar


Det finns många omständigheter som påverkar dina tänder och din tandhälsa. Faktorer som påverkar din tandhälsa kan vara sjukdomar, vilka mediciner du tar, hur din salivproduktion ser ut, muntorrhet och kost.


Muntorrhet kan få flera negativa effekter i munnen. Bland annat försämras tändernas naturliga skydd och motståndskraft mot bakterier och syraangrepp, vilket gör att emaljen blir skörare och på så sätt ökar risken för hål i tänderna. Andra faktorer som kan öka risken för hål i tänderna är reflux, graviditet, alkoholism och sura drycker.


Tips #1 Borsta tänderna i 2 minuter, 2 gånger per dag med fluortandkrämFluor är det främsta hjälpmedlet som förebygger hål i tänderna och revolutionerade tandvården i Sverige på 60-talet. Fluortandkrämen uppfanns av Yngve Ericsson år 1959.


Fluortandkräm kan laga början till hål som sitter ytligt på tänderna. Fluoren stärker tanden och bygger upp ett skydd som gör tanden motståndskraftig mot karies.


OBS! Barntandkräm (barn upp till 6 år) ska innehålla 1000 ppm fluorid (0,1 %) och vuxentandkräm ska innehålla 1500 ppm fluorid (0,15%)


Tips #2 - Ät tre huvudmåltider och ett mellanmål per dag och undvik småätandeÄter du mycket snabba kolhydrater så som pasta, vitt bröd, fikabröd och godis? Försök att ändra din kosttyp och ät mer fiberrik mat som tar lång tid att tugga. På så sätt minskas mängden plack och syraproduktion i munnen och salivens produktion ökar.


Då tänderna måste få vila och återhämta sig mellan måltider är det bra att minimera antal måltider per dag. Detta för att pH-värdet i munnen och saliven ska hinna neutraliseras. På så sätt kan tänderna upprätthålla sitt skydd mot syraangrepp och hål i tänderna.Tip #3 - Om du är muntorr, öka mängden saliv i munnen


Muntorrhet bidrar till att tänderna har ett sämre skydd mot syraangrepp och ökar risken för hål i tänderna. På apoteket hittar du sugtabletter som stimulerar salivflödet. Det finns också gel och munsprej som du kan använda för att öka saliven i munnen.


Känner du dig muntorr finns det ett husmorsknep du kan göra själv hemma för att känna dig mindre muntorr.


1. Ta en vattenflaska där du droppar i några droppar matolja

2. Skaka sedan flaskan ordentligt och skölj sedan munnen med vätskan.


Oljan brukar då fastna i slemhinnan och kännas återfuktande under en längre tid.


Är du orolig att du har hål i tänderna?


Läs mer om hur det går till att laga en tand här nedan


111 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page