top of page

Steg för steg – Så här går tandimplantat till hos TBN Tandhälsa

Uppdaterat: 9 maj 2023


Kvinna på stig vänd mot solnedgång som fått hjälp med tandimplantat

Saknar du en tand i munnen kan ett tandimplantat vara aktuellt. Ett tandimplantat är en titanskruv som opereras in i käkbenet och fungerar som en tandrot. På skruven fästs sedan en ny tandkrona. Ett tandimplantat är ett estetiskt snyggt och hållbart alternativ när en eller flera tänder behöver ersättas. Här förklarar vi steg för steg hur ett tandimplantat går till, från första undersökningen till ett nytt leende.

Tandimplantat – steg för steg

1. En tandimplantatsbehandling börjar alltid med en konsultation, undersökning och röntgen hos oss på TBN Tandhälsa. Då kontrollerar tandläkaren din munhygien, hur ditt käkben ser ut och om du har några sjukdomar. Finns det för lite käkben kan du behöva benersättning som sedan utvecklas till ben.

2. Nästa steg är själva operationen. Under lokalbedövning viks tandköttet undan och tandläkaren borrar ner implantatet tillverkat av titan i käkbenet. Operationen tar 1–2 timmar och är smärtfri. Du kan dock behöva ett smärtstillande läkemedel efter operationen när bedövningen släpper.

3. Under läkprocessen binds implantatet till käkbenet och skapar en stabil grund för en ny tand. Den första veckan efter operationen kan du känna dig öm och lite svullen i munnen. Det går dock fint att arbeta som vanligt! För att du inte ska vara tandlös under läkningsperioden kan du behöva en löstagbar tandprotes. Läkningens längd kan variera från patient till patient. Räkna med att det tar mellan 2–6 månader för tandimplantatet att fästa och läka.

4. När titanskruven har läkt är det dags att göra ett avtryck av din käke och av tandimplantatet. Avtrycket fungerar som en modell för tillverkning av en ny tandkrona. Den nya tandkronan tillverkas för att efterlikna dina övriga tänder i färg och form. När kronan är klar, det brukar ta någon eller några veckor, skruvas eller cementeras den fast på implantatet.

5. Klart! Nu kan du le och äta precis som förut! Håller du en god munhygien kan din nya tand hålla livet ut. Självklart kallar vi dig också till efterkontroller för att se att allt ser bra ut.

Fördelar med tandimplantat

Tandimplantat både ser ut och fungerar som en naturlig tand. Du får med andra ord tillbaka ditt fina leende. Det finns dock en skillnad mellan ett tandimplantat och en naturlig tand, ett tandimplantat kan inte få karies. Och det är ju ingen nackdel, eller hur? Behandlingen är säker och effektiv med få risker. Sköter du din munhygien på ett bra sätt kan ditt tandimplantat hålla hela livet.


Tandimplantat hos TBN Tandhälsa

Att sakna en tand kan förändra ditt utseende. Det i sin tur kan påverka ditt självförtroende negativt och så klart även din tuggfunktion. Kontakta TBN Hälsa om du är intresserad av tandimplantat i Stockholm. Du hittar oss mitt på Spånga torg. Här finns erfarna specialiserade tandläkare inom käkkirurgi för bästa möjliga vård. Här får du också en familjär atmosfär och ett personligt bemötande – välkommen till TBN Tandhälsa!

49 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page