top of page

Vanliga frågor om skalfasader


Kvinna som fått hjälp med skalfasader sittandes på äng leendes med spegel

Skadade och missfärgade tänder kan kännas obehagligt och se tråkigt ut. Att vara missnöjd med sina tänder kan också ge sämre självförtroende, självkänsla och livskvalitet. Skalfasader kan vara ett sätt att återfå sitt vackra leende. TBN Tandhälsa i Spånga utför skalfasader i Stockholm. Här besvarar vi vanliga frågor och funderingar om skalfasader. Kontakta gärna vår tandklinik om du är intresserad av skalfasader. Vi erbjuder professionell tandvård i en familjär atmosfär.

Vad är skalfasader?

Skalfasader, tandfasader eller porslinsfasader som det också kan kallas, är tunna skal som framställs individuellt till varje patient för att passformen och färgnyansen ska bli så naturlig som möjligt. Skalfasaden ersätter en eller flera tänder och fästs på framsidan av dina riktiga tänderna. TBN Tandhälsa arbetar med branschledande keramiska material som specialdesignas efter dina tänder och ditt leende.

Varför använder man skalfasader?

Skalfasader fungerar som en ersättning för naturliga tänder och kan se ut på många olika sätt beroende på patientens önskemål och behov. Fasader kan korrigera tändernas avstånd till varandra, placering och utseende och kan ibland även ersätta ortodonti och tandreglering. Skalfasader kan till exempel vara ett bra alternativ om du har:

  • sprickor i tänderna

  • fula fyllningar

  • stora mellanrum

  • en avslagen tandbit

  • missfärgningar

  • ojämna och sneda tänder

  • tandgnissling och tandpressning.

  • trångställning

  • glesställning eller diastema

Hur går en behandling till?

Räkna med att behandlingen tar 3–4 besök. 1. Under ditt första besök hos oss får du berätta om dina önskemål. Vi undersöker dina tänder och ditt tandkött och går tillsammans igenom olika typer av behandlingar, vad de kosta och hur lång tid de tar. Om skalfasader är det bästa alternativet kan planeringen påbörjas direkt. 2. Nästa steg är att göra ett avtryck av dina tänder. Om du har fyllningar eller andra restaurationer kan en justering av tänderna vara nödvändig. Vi kan alltså behöva slipa lite på dina tänder för att skalfasaderna ska få plats. Du får då tillfälliga plastfasader som fungerar som ett skydd tills de permanenta fasaderna har tillverkats. Det finns också slipningsfria skalfasader. Då behöver vi inte göra något med dina tänder innan skalfasaderna ska sättas fast. Metoden med slipningsfria skalfasader kallas för no prep veneers eller no prep skalfasader. 3. Dina skalfasader tillverkas av en tandtekniker efter ditt tandavtryck. Det innebär att fasaderna kommer att passa sömlöst och ge ett naturligt utseende. Vi samarbetar med tandtekniker som är kända för sitt hantverk. 4. Nu är det dags att bort de tillfälliga plastfasaderna och sätta fast dina nya permanenta skalfasader. Ofta kallar vi också till ett återbesök för att kontrollera och säkerställa att allt ser och känns bra.


Kvinna leendes mot spegel som fått hjälp med skalfasader

Är skalfasader en säker behandling?

Ja, det är en väl beprövad metod. Hos oss på TBN Tandhälsa finns tandläkare som har lång erfarenhet av skalfasader i Stockholm. Här får du en professionell behandling med ett mycket naturligt resultat.

Hur länge håller en skalfasad?

Det beror helt enkelt på hur du sköter din munhygien. Med en god munhygien kan en skalfasad hålla 15–20 år.

Kan man ta bort skalfasader?

Att sätta fast skalfasader på sina vanliga tänder är en permanent behandling. Eftersom de riktiga tänderna oftast slipas ner något för att skalfasaden ska passa har de inte sitt ursprungliga skick efter behandlingen.

TBN Tandhälsa – med lång erfarenhet av skalfasader

Vill du veta mer om skalfasader är du välkommen att boka en tid för konsultation med en av våra tandläkare på TBN Tandhälsa. Vår klinik ligger på Spånga torg och vi välkomnar patienter från hela Stockholm.

Vanliga frågor och svar om skalfasader

Hur länge håller skalfasader?

Tar du hand om dina tänder och håller en god tandhygien kan tandfasader runt 20 år.

Hur rengör man skalfasader?

Skalfasader ska rengöras precis som dina riktiga tänder. Borsta med fluortandkräm morgon och kväll, använd tandtråd och gå på regelbundna tandläkarbesök.

Vad är skalfasader tillverkade av?

Skalfasader är vanligtvis tillverkade av porslin eller ett kompositmaterial.

17 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page